وال واشر توکار و ویژگی های آن
وال واشرها ، قطعاتی متشکل از چندین جزء می باشند که برای نورپردازی فضاهای داخلی و خارجی کاربرد دارند . امروزه با گسترش علم و دانش مهندسی ، کاربردهای این قطعه به مرور بیشتر شده و در صورت وجود نقص یا عدم جوابگویی صحیح در راستای نیل به هدف ، تمهیدات به روزتر پیش بینی می شود .
انواع وال واشرها :
- وال واشر خطی
- وال واشر پرچمی
- وال واشر رشد گیاه
- وال واشر چند رنگ
وال واشر به دو دسته توکار ( دفنی ) و روکار تقسیم می شود .
در وال واشر روکار، همان طور که از نامش پیداست تمامی اجزای وال واشر به صورت آزاد و جدا از هر موضوع دیگری به نورپردازی می پردازد با عملکردی شبیه پروژکتور .
در وال واشرهای دفنی ( توکار ) وال واشر جزویی از یک قطعه یا وسیله دیگر می باشد ، یعنی حین طراحی موضوع موردنظر ، نوع وال واشر، محل جانمایی و شرایط جانمایی آن در وسیله دیگر تعیین می گردد .
بسته به نظر کارفرما ، وال واشر در محیط های بیرونی و داخلی استفاده می شود ، وال واشرهای خارجی باید در برابر عوامل جوی ، پاشش آب و ضربه مقاوم باشند . از این رو اتصالات این وسیله باید محکم و آب بندی شده باشد تا خطر برق گرفتگی در آن به صفر برسد .
وال واشرها می توانند دایمی یا موقت نصب شوند . در طراحی و دکوراسیون داخلی برای نورپردازی فضاهای داخلی ( سقف ، کف ) و آشپزخانه ، نوع دایمی نصب می شود ولی برای مکان هایی همچون حیاط خلوت می توان زمانی که نیاز به آنها نباشد برداشته و انبار شود .
اجزاء وال واشر ( روکار – توکار ) :
1. قاب آلومینیومی
2. ال ای دی پاور
3. برد پی سی
4. عدسی ( لنز )
5. درایور ( منبع تغذیه )
6. کابل برق ورودی
7. پایه نگهدارنده
8. اتصالات نیز شامل لحیم ، خمیر سیلیکون ، چسب سیلیکون و چسب آکواریوم می باشد .
قاب آلومینیومی :
همه قطعات وال واشر مورد نظر، داخل قاب قرار داده می شوند . قاب ، شامل بدنه آلومینیومی ، شیشه و قاب های بغل می باشد .
ال ای دی پاور :
این قطعه ، عنصر اصلی تولید نور می باشد .
برد پی سی :
ال ای دی های پاور بر روی این صفحه و در محل مخصوص قرار گرفته و سپس لحیم می شوند .
عدسی یا لنز :
قطعه ای است که بار قرار گرفتن بر روی ال ای دی ، نور آن را متمرکز کرده و طبق زاویه دلخواه انتشار می دهد .
درایور ( منبع تغذیه ) :
یک قطعه الکترونیکی است که ولتاژ برق شهری را به جریان موردنیاز ال ای دی تبدیل می کند .
نکته اساسی در مورد استفاده از وال واشرها :
استفاده از وال واشرها همواره با هدف خاص می باشد از جمله :
ایجاد نقطه کانونی
موقعیت یابی عالی
در بیشترمکان هایی که هدف ، جلب توجه مخاطب بر روی موضوع خاصی می باشد نور نقش اصلی را ایفا می کند . ازطریق تاباندن نور بر روی موضوع ، آن را به نقطه کانونی تبدیل می کنند .
نصب وال واشر توکار :
در طراحی و تنظیم مکان وال واشر ، قدم اول تعیین هدف مورد نظر است یعنی اگر قرار است وسیله ی خاصی کانون توجه باشد یا اگر قسمتی از نما نورپردازی شود یا در قاب یا کابینتی قرار است جانمایی شود ابتدا باید هدف مشخص باشد سپس فاصله وال واشراز موضوع باید تعیین گردد . فاصله هر چراغ از چراغ دیگر باید تعیین گردد . استاندارد فاصله دو چراغ 33% ارتفاع سقف یا 3/1 ارتفاع سقف می باشد .
وال واشر توکار :
این چراغ ها در کف ، سقف ، دیوار، داخل کابینت و پای ستون نصب می شوند برای مسیر نمایی و گاها نمایش عظمت بناها از طریق نور بالاتاب
همان طور که گفتیم کاربرد این قطعات زیاد است . در خودروها هم از این وسیله استفاده می شود .
ساز و کار بهینه کردن انرژی وال واشر :
از آنجایی که این لامپ ها در دیوار ، کف یا کابینت یا هر فضای دیگری به صورت توکار نصب می شوند ، امکان تبادل حرارت با هوا و قابلیت خنک شدن ندارند در نتیجه حرارت ایجاد شده در آنها افزایش و به تبع ، کارکرد و عمر مفید آنها کاهش می یابد .
اما راهکار چیست :
دو راهکار برای انتقال حرارت بین چراغ در نظر گرفته شده است :
1 ) غلاف کابل تغذیه
2) هیت سینک
هیت سینک ، قطعه ای آلومینیومی برای دفع گرما و خنک کردن وال واشر می باشد که از تعدادی پره ( شیار ) تشکیل می شود . هرچه سطح تماس هیت سینک با هوا بیشتر شود ، انتقال حرارت نیز سریع تر اتفاق می افتد وال واشر زودتر خنک شده و عمر و کارایی آن بیشتر می شود .
جنس هیت سینک مصرفی در وال واشر ، آلومینیوم می باشد که به علت رسانایی حرارتی بالا ، قابلیت چکش خواری ، مقاومت در برابر رطوبت و زنگ زدگی ، ترک نخوردن و متورم نشدن گزینه مناسبی می باشد .
برای کاهش حرارت وال واشر ، بدنه آلومینیومی وال واشر را به قسمت زیرین ال ای دی تماس می دهند ، به این ترتیب هیت سینک وال واشر حرارت تولید شده در قسمت چیپ ال ای دی را به بیرون هدایت می کند .
وال واشر توکار و ویژگی های آن
روش نصب وال واشر توکار :
زمان نصب چراغ ، باید فضایی (در مورد کف : گودالی ) 2 برابر حجم چراغ برای آن در نظر گرفته شود . در صورت نصب چراغ در کف ، داخل گودال باید با شن و گراویه پر شود تا گودال برای زه کشی آب احتمالی جمع شده در این چراغ مناسب شود .
چراغ استخری زیر مجموعه وال واشر :
چراغ استخری زیرمجموعه وال واشر می باشد . دوام و مقاومت کافی در برابر ضربه و رطوبت باید ویژگی وال واشر باشد . در روش نصب ، این چراغ ها باید 60 سانتی متر از لبه استخر پایین تر قرار بگیرند تا با آب تماس کافی داشته باشند و راحت ترخنک شوند .
حداکثر دمای چراغ استخری 3 درجه و حداکثر ولتاژ آن 12 ولت می باشد .
چراغ های توکار استخری بسیار حساس اند . زیرا در مجاورت آب و برق ، خطر برق گرفتگی وجود دارد . برای جلوگیری از بروز این خطر باید منبع تغذیه یا همان درایور در محیطی خارج از استخر قرار گرفته باشد . لوله انتقال ولتاژ باید عمودی قرار گیرد تا از بروز برق گرفتگی در صورت نفوذ آب جلوگیری شود .
تنوع نورپردازی وال واشر :
فضاهای سبز ، نما ، استخر ، نورپردازی سقف اتاق ها ، نورپردازی کابینت های آشپزخانه ، روشنایی معابر ، دالانها ، فضاهای تفریحی ، حوض و آب گرم ، جکوزی ، فواره موزیکال و … .
نکات مهمی که قبل از خرید وال واشر باید دقت نمایید :
1- توان مصرفی
2- کیفیت ساخت
3- جنس بدنه و قالب
4- درجه حفاظت
5- تک رنگی یا مولتی کالر بودن
6- سوژه موردنظر و هدف از نورپردازی
قبل از اقدام به سفارش وال واشر ( توکار – روکار ) باید سوژه مورنظر که قرار بر نورپردازی آن است مشخص شود تعداد وال واشرها ، محل قرارگیری و زاویه و فاصله نور از سوژه مشخص شود . در قدم بعدی ، توان مصرفی وال واشر باید تعیین شود تا کیفیت و مقدار نورخروجی طبق خواسته شما باشد . بهتر است در ابتدا از محصولات باکیفیت استفاده نمایید تا بعد از گذشت مدت زمانی ، مجبور نشوید آن را تعویض نمایید . وال واشرهای با بدنه آلومینیوم تا حد امکان خریداری کنید زیرا گرما را به خوبی به بیرون هدایت می کند و استحکام و دوام بالایی دارد .
درچه حفاظت ( IP ) مقاومت در برابر نفوذ آب ، گرد و غبار را نشان می دهد در مکانهای مرطوب از وال واشرهای با IP مناسب و بالا استفاده نمایید .